Eget kapital 2: Vad är skillnaden mellan bundet och fritt eget kapital?
Eget kapital i ett företag delas ofta upp i två kategorier: bundet eget kapital och fritt eget kapital. Men vad innebär dessa begrepp egentligen, och varför är de viktiga att förstå?
Bundet eget kapital består av medel som är låsta för att säkerställa företagets långsiktiga finansiella stabilitet. Detta inkluderar aktiekapitalet, som ägarna har satsat, samt reservfonder och uppskrivningsfonder. Bundet eget kapital kan inte delas ut till aktieägarna utan särskilda beslut och ändringar i bolagsordningen. Det fungerar som en ekonomisk buffert som skyddar företagets soliditet och säkerställer att det har tillräckliga medel för att möta sina åtaganden.
Fritt eget kapital är den del av det egna kapitalet som kan användas mer flexibelt av företaget. Detta inkluderar balanserade vinster från tidigare år och årets resultat, efter att skatt och utdelningar har dragits av. Fritt eget kapital kan delas ut som utdelning till aktieägarna eller återinvesteras i verksamheten för att finansiera tillväxt och expansion.